28 Şubat 2009 Cumartesi

Üç Yalnız




Üç yalnızız ; üç gönlü kırık...

Biri gerçekçi , biri hayalperest , biri düpedüz deli. Deli diğer ikisine uzak ya da üçü deli biri çok korkak! Üç yalnızız ; sonumuz yok.

27 Şubat 2009 Cuma

İçi Kremalı Kurabiye


Malzemeler:
Hamur;
  • 1 paket margarin
    1 çay bardağı yoğurt
    1paket kabartma tozu
    8 çay bardağı un
Krema;

  • 1 su bardağı süt
    1.5 yemek kaşığı nişasta
    3 yemek kaşığı şeker
    1 çay bardağı hindistan cevizi

Haydi Yapalım;

  • Hamur kulak memesi kıvamında yoğurulur. Elle çay tabağı büyüklüğünde açılıp ,krema koyulur. Yuvarlak şekil verilip pişirilir ,fırından çıkınca pudra şekerine bulanır.

26 Şubat 2009 Perşembe

Karnabahar ve Kereviz Kızartması


Malzemeler:
  • Karnabahar
  • Kereviz
Kızartmak için;
  • yumurta
  • yağ

Haydi Yapalım;


  • Karnabahar temizlenip haşlanır. Ben buharda haşlamayı tercih ediyorum. Kereviz soyulur, limonla ovulur ve tuzlu suda yumuşayana kadar haşlanır. Haşlanan kerevizler halka halka doğranır. Karnabahar ve kerevizler önce una sonra yumurtaya bulanıp yağda kızartılır. Sarımsaklı yoğurtla servis yapılır.

Keşkül


Malzemeler:


  • 1L süt

  • 4 yemek kaşığı pirinç unu

  • 3 yemek kaşığı rondodan geçirilmiş badem

  • 3 yemek kaşığı rondodan geçirilmiş antep fıstığı

  • 1 su bardağı şeker

  • 2 yemek kaşığı hindistan cevizi

Haydi Yapalım;



  • Toz şeker ve hindistan cevizi hariç tüm malzeme karışıtırılarak pişirilir. Muhallebi kıvamına gelince toz şeker ve hindistancevizi ilave edilir.

24 Şubat 2009 Salı

Pazılı Tava Böreği



Malzemeler:



  • 3 adet yufka
    1 sb sut
    1 yemek kasıgı t.yag
    1 yemek kasıgı sıvıyag
    1 demet pazı
    150 gr beyaz peynir
    1 yemek kasıgı pul biber
    1 cay kasıgı karabıber
    1 adet kuru soğan


Haydi yapalım;


  • 1 adet yufka bir kaşık sıvı yağ ile yağlanmış tava yada tencere icine kenarları dısarıda bırakılacak sekılde yayılır.
    2. yufka parcalara bolunerek tavaya yerlestırılır.
    Uzerine yarım su bardagı sut dokulur.
    Yemeklık dogranmıs kurusogan az sıvıyagda öldürülür.Üzerine dogranmıs pazı yaprakları ılave edılerek az pısırılır.
    Pısırılmıs olan pazının ıcerısıne karabıber, peynır ve kırmızı bıber ılave edılerek, süt eklenmıs yufkaların uzerıne serpilir.
    1 yemek kasıgı t.yag ıcıne ılave edılerek, son kalan yufka parçalanarak tavaya eklenır.
    Kalan yarım su bardagı sut uzerıne dokulerek dısta kalan yufka kapak seklınde ıcerıye kapatılır.
    Tavanın uzerıne kapak ortulerek az ateste ters duz edılerek pısırılır.(Ters düz etme ısını ben buyuk servıs tabagı sayesınde yapıyorum.)


22 Şubat 2009 Pazar

Kadınbudu Köfte


Malzemeler:
  • 250 g kıyma
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 yumurta
  • 1 soğan
  • 1' er çay kaşığı karabiber, kekik, kimyon
  • 10-15 dal maydanoz
  • tuz

kızartmak için;

  • sıvı yağ
  • 2 yumurta
  • 1/2 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı galeta unu
Haydi Yapalım;
  • Soğan ve maydanoz rondada çok inceltilmeden kıyılır. Pirinç tuzlu suda yumuşayıncaya kadar haşlanır, süzülür. Tüm malzeme yoğurulur. Köftelere şekil verilir. Köfteler sırasıyla un, yumurta ve galeta ununa bulanır, kızartılır. Kızartılan köfteler kağıt havlu serilmiş servis tabağına alınır.

Not: Bu ölçüler 4 kişiliktir. Malzemeler 2 katı kadar tutulup köfte hazırlanabilir.

21 Şubat 2009 Cumartesi

Yenik

Eski yazları anımsa..Şehrin kokusu bu denli sinmemişken üzerine daha umutlu bakardı gözlerin. Kocaman gülerdin. Aşk anlamlıydı, sen henüz yenik düşmemiştin küçük oyunlara. Yeni korkular edinmemiştin daha. Öyle sımsıcaktın..Değiştin, yenildin, vazgeçtin! Konuşan yanın susan yanına mı yenik düştü? Çok uzak bakıyor artık gözlerin, görmüyor sanki desem yeridir. "mucize" lerin de yok artık beklediğin. Eski yazları anımsa; aşktan kaçamayacağını da..

Fırında Patates


Malzemeler;

  • 3 patates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı biberiye
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • tuz

Haydi Yapalım;

Patatesler soyulur, doğranır. Sarımsak soyulur ve minik minik doğranır. Tuz, zeytinyağ, biberiye ve sarımsak patateslerle karıştırılır. Fırın kabına yerleştirilen patatesler üstü kızarana kadar pişirilir.

19 Şubat 2009 Perşembe

Sakızlı Muhallebi


Malzemeler:

  • 1kg süt
  • 1 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 yemek kaşığı sakız reçeli
  • 1 su bardağı şeker

Haydi Yapalım;

Un tereyağ ile rengi değişene kadar kavrulur. Başka bir kapta süt ve şeker karıştırılır. Kavrulan unun üzerine süt ilave edilir, sürekli karıştırılarak pişirilir. Ateşten indirmeye yakın sakız receli eklenir. Ateşten indirdikten sonra mikserle çırpılır.

Not: Ben sakız reçelini tercih ediyorum ama damla sakızı da kullanılabilir. Ne kadar çırpılırsa kıvamı da o kadar iyi oluyor.

17 Şubat 2009 Salı

Ne Demiş Haydar Ergülen;

SİS
İki şehri var gecenin, biri gözümde
tütüyor, birinin dumanı üstünde yağmur
gibi çöken siste, bana bu uykusuz
şehri niye bıraktın, göze alamadığım
bir şehrin yerine bütün şehirlerdesin
gece değil istediğin hayli karanlıkbakışlı bir şehrin gözleriyle çarpışmak
hevesindesin! Gözlerini anlıyorum henüz
bağışlayabileceği gözleriyle çarpışmadı kimsenin;
gözlerimizi uzaklıklar değil ki yalnız
göze alamadığımız yakınlıklar da acıtır,
ve gözleri ancak gözler bağışlayabilir,
öyle acıyor ki gözlerim kim bağışlayacak,
sis değil, uykusuzluk değil, iki uzak
şehir gibi ayrılıktan kavuşmuyor gözlerim :
Biri hepimizle gözgöze gibi hala uykusuz,
biri sis içinde kirpiklerine kadar açık,
bu sessizliği kim bıraktıysa, göremiyorum
konuşkan gözlerinde tek sözcük bile,
gözlerimiz birbirine değmiyor gecenin iki şehrinde
Kimsenin kimseye gözü değmiyorsa, şiir niye ?
Haydar ERGÜLEN

Başucu şiirlerimden..

Meyveli Tart


Malzemeler:

Hamuru;


  • 2 yumarta sarısı
  • 150 gr margarin
    1/2 su bardağı şeker
  • 2.5 su bardağı un
  • 1/2 paket kabartm a tozu

Kreması;

  • 2.5 su bardağı süt
  • 3 çorba kaşığı un
  • 4 çorba kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya

Süslemek için; 1 kase meyve(mevsim meyveleri)

Haydi Yapalım:
Hamur malzemelerinin hepsi yoğurulur,tart kalıbına yayılır.170 dereceli fırında pişirilir. Krema malzemeleri karıştırılarak pişirilir. Pişen tart servis tabağına alınır. Krema tartın üzerine dökülür. Meyvelerle süsleme yapılır.

Çiğbörek


Malzemeler
Hamur;
  • 750 g un
  • göz kararı su( hamur kulak memesi kıvamına gelecek şekilde)
  • tuz
İç malzeme;
  • 250 g kıyma
  • 1 adet soğan
  • tuz
Kızartmak için ;ayçiçek yağı
Haydi Yapalım:
Hamur yoğurulur. Cevizden büyük bezeler yapılır. Bu bezeler pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Rendelenmiş soğan, tuz ile karıştırılmış kıyma açılan hamurun içine konulur. Hamur ay şeklinde kapatılar, kenarları rulet ile kesilir. Derin bir tavada kızartılır.

Köfteeeeeeeeee


Malzemeler:


  • yarım kılo kıyma,
    1 sb' den bıraz az ekmek kırıntısı,
    1 buyuk boy sogan
    1.5 yemek kasıgı kımyon
    bır tutam karabıber (degırmenden cekılmıs)
    4 dıs sarımsak
    3 cay kasıgı nane
    ve tuz

Haydi Yapalım:



  • Tüm malzmeler yogrulur. Buzdolabında dınlendırılıp ,teflon tavada az mıktar yagla pısırılır.

Fırında Kremalı Patates


Pataesler yuvarlak dılımlenır, sıvıyag ve tuzla karıştırlır 200 derecelık fırında 30 dak pısırılır.Uzeri kızarmaya baslayınca krema eklenıp 5 dak fırında kızartılır.


Not:Yemeklerin özellikle et yemeklerinin yanına çok yakışan bir garnitür.

16 Şubat 2009 Pazartesi

Hatıralardan İnciler- 1

"Müsaitseniz annemler bu akşam size oturmaya gelecekler."

-"Anne sokağa çıkabilir miyim?"

- "Tamam ama ezan okununca gel."

"Sen dur, ben sana yüzeyim".

"Zenginler de ağlar"

Yeşil buzdolabı

Gövdesi yeşil, kapağı bordo renkli, torbası bez siemens elektrikli süpürge

Gırgır

-"Pes mi?"

-"Değiiiiiiiil"

-"Pes mi?"

-"Değil"

-"PES,PES,PES"

15 Şubat 2009 Pazar

Tarçınlı Kurabiye


Malzemeler:



  • 1 pakat margarin

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri

  • 1 çay kaşığı k.tozu

  • aldığı kadar un (poğaça kıvamında olmalı)


süslemek için; pudra şekeri ve tarçın


Haydi Yapalım;



  • Bütün malzeme yoğurulur. Sonra küçük toplar halinde yuvarlanarak tepsiye dizilir. Pişip soğuduktan sonra bir kapta karıştırılmış pudra şekeri ve tarçın karışımına bulanır.

Kahvenin yanında süper oluyor:)


Tavuklu Salata

Malzemeler:


  • 1 adet tavuk göğsü
    1 kutu mısır konservesi
    1/2 su bardağı iri kıyılmış ceviz
    1/4 göbek salata
    2 yemek kaşığı mayonez
    6-7 çorba kaşığı yoğurt
    tuz
    karabiber
Haydi Yapalım;

  • Tavuk haşlanır ,didiklenir. Diğer malzemeler eklenir . Afiyetle yenilir.

Kremalı Mantar Soslu Et




Malzemeler:
  • antrikot ya da biftek
    250 gr mantar
    1 adet orta buyuklukte sogan
    3 dıs sarımsak
    2 yemek kasıgı sıvıyag
    3 yemek kasıgı krema
    2 yemek kasıgı sıvıyag (eti kızartmak icin)
    Eti tatlandırmak icin kekik kullanılabilir.
Haydi Yapalım;
  • Antrikot yada bifek kızgın yagda ters duz edilerek haifif kızartılır, kısık ateste pısırılmeye devam edilir.Etler yumusayınca tavadan alınır.
    Diger tarafta halka dogranmıs soganlar yuksek ateste cevrilir,rengi degisince kıyılmıs sarımsak ılave edılıp; julyen dogranmıs mantarlarla yine yuksek ateste pisirilir.
    Cok fazla pisirilmeden yarı diri kıvamda icerisine 3 yemek kasıgı krema ılave edılıp 3 dak sotelenır. Sıcak servis yapılır.

14 Şubat 2009 Cumartesi

Portakallı Kek


  • Malzemeler:
    3 yumurta
    1.5 sb seker
    1 sb süt
    1 sb den bıraz az sıvıyag
    1 sb portakal suyu
    1 pak. kabartma tozu
    1 pak. vanılya
    2 sb un

  • Haydi Yapalım;
    Yumurta ve seker yogurt kıvamına gelınceye kadar cırpılır.
    Sıvıyag, sut, portakal suyu eklenır. Un, kabartma tozu, vanılya elenerek, kek karısımına ılave edılerek karıstırılır.
    Arzuya gore portakalın kabugu da kekin ıcerısıne rendelenebılır.
    170 fırında 45 dak pısırılır.

Ne Demiş Feridun Düzağaç:

Adı Sevda

dokunduğum en sıcak ağustos akşamısın
ellerimde sevdanın yanık kokusu
gezindiğim avare bir deniz kıyısı
en güzel mehtap sensin denize dost
aradığım bulunmayan haykırdığım duyulmayan
sen asla dün olmayan bir yaşanmamış an
saçların rüzgarsa gözlerin nerede
sesin şarkılarda nerede yüreğin
ellerimde sevdanın yanık kokusu
ey adı sevda nerede ellerin
aradığım bulunmayan haykırdığım duyulmayan
sen asla dün olmayan bir yaşanmamış an

başucu şarkılarımdan..

13 Şubat 2009 Cuma

Kuru Patlıcan Dolması




Malzemeler:
  • 20-25 adet kuru patlıcan
  • 300g satır kıyması yoksa orta yağlı kıyma
  • 1/2 demet maydanoz
  • 4 adet soğan
  • 1/2 fincan pirinç
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kimyon, karabiber, tuz
  • 1/2 sb su
  • 2-3 çorba k. sıvı yağ
  • 2 çk nane
  • 1 çorba k. nar ekşisi
  • tereyağ

sosu için;

  • 1/2 çay bardağı tane sumak 2 su bardağı su ile kaynatılır, süzülür. İçine 2 çorba kaşığı biber salçası, 1 çorba kaşığı ar ekşisi eklenir.


Haydi Yapalım;
Patlıcanlar derin bir tencerede haşlanır(yarı pişmiş yarı diri) .Tüm malzeme karıştırlır(ne koyu ne sıvı olacak). Patlıcanlar hazırlanan iç ile 1 parmak mesafe kalacak şekilde doldurulur. tencerenin altına bir çukur tabak yerleştirlir. İsteğe bağlı olarak kaburga kemikler bu tabağın üzerine yerleştirilir(çok lezzetli oluyor). Dolmalar sırt sırta dizilir. Hazırlanan sos dolmaların üzerine dökülür. Tereyağ parçaları da konulduktan sonra dolmaların üstüne tabak kapatılır. Kayndıktan sonra 20 -25 dakika pişirilir.




11 Şubat 2009 Çarşamba

Pratik Poğaça


Malzemeler:


  • 1 bardak yoğurt

  • 1 bardak sıvı yağ

  • 3 yumurta(2 sinin sarısı üzerine)

  • 1 kabartma tozu

  • aldığı kadar un

  • tuz

İç Malzeme;



  • peynir

  • maydanoz

Haydi Yapalım;


Tüm malzeme, hamur kulak memesi kıvamına gelecek şekilde yoğurulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır ,içine peynir konulup şekil verilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür,isteğe göre susam ya da çörek otu serpilir.

Balkabaklı Gözleme


Malzemeler:
(3 kişilik)
  • 3 yufka
  • 300g rendelemiş balkabağı
  • 1 yumurta
  • 1/2 çay bardağı süt
  • 6 çorba kaşığı şeker
  • 2 çay kaşığı tarçın

Haydi yapalım;

  • Yufka serilir, yumurta ve süt karışımı fırça ile sürülür. Yufkanın içine rendelenmiş balkabağı konulur, üzerine 2 kaşık şeker ve bir miktar tarçın serpilir. Yufka kare şeklinde katlanır, katlama yapılırken aralara da yumurtalı süt karışımı sürülür. Az yağlı teflon tavada pişirilir. Afiyetle yenilir:)

10 Şubat 2009 Salı

lacivert

Sana yağmur diyorum; gelirsen ya dönmezsen...
Koyu lacivert bir şaşkınlık üstüme giydiğim.Ne renk bir yalnızlık bu, ne renk bir sessizlik? Sana yağmur diyorum;gelirsen ya dönmezsen...

8 Şubat 2009 Pazar

Aşkın Halleri



Yorumunu ve kendisini çok beğendiğim Zuhal Olcay'ın yeni albümü; Aşkın Halleri..






Bülent Ortaçgil ve Ezginin Günlüğü
dinleyicilerindenseniz bu albümü çok seveceksiniz.

Tavuk Göğsü Kalıpta

  • Malzemeler:

    1 paket pıknık bıskuvı
    4 sb sut
  • 1 sb bıraz fazla toz seker
    4 yemek kasıgı un
    15o gr margarın yada tereyağ
    1 pak .vanılya
  • Haydi yapalım:

    Yag ve un kokusu cıkıncaya kadar kavrulur.Ardından sut, seker ilave edlip koyulusancaya kadar pısırılır. Ocaktan alırken 1 pak vanılya eklenıp, 10 dak. mikserle cırpılır.
    Ezilen biskuvıler kalıbın tabanına yerleştirilir, muhallebı uzerine dökülür. Buzdolabında 3-4 saat bekletilir.
    Servisten once kalıp ters cevrılıp, tabagına alınır; dilimlenip servis yapılır.
    Arzuya gore servis esnasında cıkolata sos da kullanılabilir.

7 Şubat 2009 Cumartesi

20052005

Bir kenti en çok ne hatırlatır sana?
Bir kentte hatırlanacak kaçıncı gölgeyim diye sordun mu kendi kendine? Bir yüz her gün görüp kıvrımlarına yabancı kaldığın...Bir yüz ki ne sessiz ürpertirdi içini. Kemirgenlerin barınağı şimdi kalbin. Uykusuz gözlerle yadırgarken kendini, ne kadar yakınsın gülüşünü özlediğin kadına? Gerçek miydi, noksan mıydı yaşananlar? Soruların peşi sıra daha mı kararlı görünüyorsun kendine, yanıtları teleşlandırıken seni? Ellerin habersiz mi dokunurdu küçük heyecanlar yaratma çabası içinde. Dokunduğun kadın özlüyor mu dersin bozduğun sessiliği.
El ayak çekilince konuşuyor kent. Boş bir yatak, uzun bir gölge, sesinin metalik dokunuşu...
Yastıklar tuz değil uyku kokmalı.
Günün ikinci yarısı yine günebakan ellerinde. Bir iskelede oturuyor teslim olduğun yalnızlığın, yüz çeviriyorsun. Yüz çeviriyorsun aynı iskelede, aynı masada oturup sen konuşurken ne hayaller kurduğunu bilmediğin kadına.

Bozkırdan İyot Kokusuna Doğru




Bozkırdan iyot kokusuna doğru...

Çocukluğumun yakın şahidi tren ile Ankara-Eskişehir-İstanbul arası yolculuklarımın türlü türlü hikayeleri oldu hep.Hızla uzaklaşıp geride kalanlara içlenirken ,varılacak şehir güzel günler vadetti hep. Bu üç şehir hayatımın üç kalesi olduğundan mı yoksa tren yolculuklarının insanı avutan bir yanının olmasından mı, yalın sevinç ,yalın hüzün yaşamadım birinden diğerine giderken . Şehirlerin "-den "ve "-de" halini yaşadım.

Bu kez de bozkırdan boğaza bir yolculuk. Yol boyu, yolculuğumuza şahitlik edip el sallayacak çocuklar arıyorum alışkanlıkla. Ailecek gittiğimiz pikniklerde kardeşimle tren yoluna yakın yerleri tercih eder, geçen trenlere, trendekilere bıkıp usanmadan el sallardık.Tren geçip gitse de heyecanımız bitmezdi. Tren gelmeden raylara yerleştirilen madeni paralar bizi bir müddet daha oyalardı. Gündüz yolculuklarında alışkanlıkla yol boyu aradığım çocuklar bizdik belki de; kerdeşim ve ben.

İstasyonlar değişiyor,yolcular.. biz bile değişiyoruz;büyüdükçe yol aldıkça.Oysa trenden bakan da trene bakan da aynı gözler.Çocuk gözlerimle, vagonları çeken lokomotifler hep babamın lokomotifleri.İstasyona giriş yapan lokomotifin gücünü,tipini yani kimliğini okumayı öğrendiğim babamın...

İçinden tren geçmeyen, istasyonu olmayan şehirleri sevmedim hiç ben. Uzayip giden ,saymakla bitmeyen yük vagonlarını aynı heyecan ve şaşkınlıkla saymaktan bıkmadım.