29 Temmuz 2009 Çarşamba

Krep (domates ve peynirli)

Malzemeler
  • 2 adet yumurta
  • 2,5 su bardağı un
  • 3 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı şeker

İç malzeme
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 adet sivri biber
  • 2 adet salatalık
  • 150gr tulum peyniri
  • 1/2 yemek kaşığı zeytinyağ

Haydi Yapalım
Yumurta, un, sıvıyağ, süt, tuz ve şeker derince bir kapta çırpıcı yardımı ile boza kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Teflon tava yada krep tavasında alt üst yapılarak koyu sarı rengi alıncaya kadar orta ateşte pişirilir. İç malzemeyi hazırlarken; domates, biber, salatalık ve peynir zar büyüklüğünde doğranır, zeytin yağı ile tatlandırılarak, ılık kreplerin içerisinde servis edilir.
Bu sabah kahvaltı bana aitti, afiyetle yedik. Tuz ve şekeri orantılı tutmamın nedeni, krebi domatesli harçla ve nutella ile birlikte yemek içindi. Siz sadece tuzlu şekilde yemek isterseniz malzemenin içerisinden şekeri çıkartın. Krebi pişirmeden önce, tava ısınırken bir defaya mahsus yağlıyorum, sonrasında hiç yağ kullanmıyorum. Sizlere kolay gelsin :)

26 Temmuz 2009 Pazar

Bademli Çikolatalı Kurabiye


Fatoş Yağcı'nın Çaya Davet kitabından uyguladığım bu tarifin orijinali cevizli ,ben badem kullanmayı tercih ettim..

Malzemeler:

  • 250g oda sıcaklığında tereyağı
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağı iri çekilmiş badem (1 su bardağı ceviz)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 su bardağı damla çikolata
  • un

Haydi Yapalım:

  • Tereyağı, yumurta ve toz şeker karıştırılır. Un, kabartama tozu ve vanilya eklenir, hamur yoğurulur. Badem ve damla çikolata ilave edilirek hamur tekrar yoğurulur. Hazırlanan hamurdan küçük parçalar koparılır, yuvarlak şekil verilir. Önceden ıısıtılmış 170 dercelik fırında pembeleşene kadar pişirilir. Afiyetle..

23 Temmuz 2009 Perşembe

Zeytinyağlı Yaprak Sarma


Tek başımayken yapmayı tercih etmesem de annem geldiğinde hemen el atılan , herkes tarafınan da sevildiğini düşündüğüm, bayram sofrlarının da vazgeçilmezi Yaprak Sarmaya buyurun;

Malzemeler (1/2 kg yaprağa göre):

  • 5 soğan
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 3 kesme şeker
  • 1/2 kahve fincanı kuş üzümü
  • 1/2 çay kaşığı tarçın
  • 1/2 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 2 yemek kaşığı nane
  • 1/2 demek kıyılmış maydanoz

sosu için;

  • 1 limon
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 su bardağı su
Haydi Yapalım:
  • Soğan yemeklik doğranır, yağda fıstık ile kavulur. Ilık suda bekletiliş pirinç ilave edilir. Tuz, şeker ile pirinç kavrulur. Nane ve maydanoz hariç tüm baharatlar ilave edilir, pirinç kavrulmaya evam edilir. Pirinçle aynı oranda su ilave edilir. yarı pişmiş yarı diri pişirilince nane ve maydanoz ilave edilir. Demlendikten sonra sarmlar sarılır.

20 Temmuz 2009 Pazartesi

Başkent Ekspresi



Haydarpaşa'dan hareketle, çocukluğumun başkentine yolculuk...Arkanda ne bıraktın dersen, koca bir muamma.Tüm bu olup biteni kabullenmiş, normalleşmişken orada karşımdasın yeniden.Yeni bir cephede savaşa hazır değilim ben, bazı kalelerim çoktan düşmüş, yenilgiyi yer yer kabul etmişken..Fakat vazgeçmeyen direnişçilerin barınağıdır kalbim.
Eskişehir için son servis, benim için bir kahve...Köprüden önce son çıkışı yakalayabilir miyiz seninle?Bozkırda yağmur var, iyi ki dönüyorum doğup büyüdüğüm coğrafyaya. Haydarpaşa'dan hareketle mutlu çocukluğuma.

17 Temmuz 2009 Cuma

Dolma

Malzemeler

  • 8 adet dolmalık biber
  • 2 orta boy domates
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 200 gr kıyma
  • 1 büyük çay bardağı pirinç
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı toz sumak
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
    (1 tutam varsa yaş nane)
    1 sb kaynar su (dolma pişirilirken kullanılacak)

Haydi yapalım;
Pirinç suyla yıkanır, soğan-sarımsak ve domates rondodan geçirilir, nane minik parçalar halinde doğranır. Tüm malzemeler el yordamıyla karıştırılır. Yıkanıp içleri boşaltılmış biberlerin içerisine doldurulur. Üzerlerine domates yada biberin sapları kapak olarak yerleştirilir. Tüm biberler sıkı şekilde tencereye dizilir, üzerlerine 1 sb su ilave edilip, 5 dakika harlı ateşte sonra kısık ateşte 20 dakika pişirilir. Afiyet şekerler...

Yaz mevsiminin her haftası, tüm evlerde sanırım dolma kokuları tüter :)

16 Temmuz 2009 Perşembe

Karnıyarık

Malzemeler;

  • 4 adet kemer patlıcan
  • 200gr kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet sivri biber
  • 3 adet orta boy domates
  • 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ ve tuz
Haydi yapalım;

Soğan yemeklik doğranır ve z.yağda sotelenir; biber salçası, dilimlenmiş sivri biber ve kıymada ilave edilip bir miktar kavrulur. Kabukları soyulmuş domates ve sarımsak küp küp doğranıp bu karışıma ilave edilir. Tuz ilavesiyle bir taşım kaynatılır. Kemer patlıcanlar alacalı soyulur, ortasından boylamasına derin bir çizik atılır ve az yağda teflon tavada arkalı önlü kızartılır. Kızartma işlemi esnasında mutlaka kapak kullanın. Kızartma işleminden sonra soğuyan patlıcanların derin çizik attığımız kısımları açılarak, yarıklar çatal yardımıyla genişletilir. Böylelikle kıymalı harçtan içine bol miktarda konulabilir. Karnıyarığımız şekil olarak hazır durumdadır, yenilmeye uygun hale getirmek için; 1 sb sıcak su ile tepsi içerisinde 20 dakika ocak üzerinde kısık ateşte pişirilecektir. Süre yeterli gelmezse çatalla kontrol edin, patlıcanlar lastiksi kıvamından uzaklaşmış olmalılar. Ardından 175 derece ısınmış fırına sürülerek 15 dakika daha kızartılır.
Mevsimin en sevilen sebzesi olan patlıcanla birçok yemek ve salata çeşidi yapmak bana keyif veriyor, soframıza renk geliyor diyebilirim. Karnıyarık klasik Türk yemeklerinden biri, ben tatlı salça yerine acı salça kullandım tamamen sizin damak tadınıza kalmış... Patlıcanları kızartmadan közleyerek de karnıyarık çok güzel oluyor, daha az yağlı üstelik...Ben servis aşamasında üzerine maydanoz doğradım...Yanında bulgur pilavı ve cacıkla müthiş bir üçlü oluyor :) Afiyetle..

15 Temmuz 2009 Çarşamba

Kabak Çorbası

Malzemeler;
  • 2 adet kabak
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 adet soğan
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı dolu dolu yoğurt
  • 1.5 yemek kaşığı un
  • 2 sb su (kabakları haşlamak için)
  • 2 sb su çorbaya ilave edilecek

Haydi yapalım;
Soğan yemeklik doğranır ve z.yağında kavrulur, onun üzerine küp küp doğranmış kabaklar ilave edilip birlikte sotelenir. 2 sb su eklenip haşlanır, blendırdan geçirilir. Tavanın içerisinde 1.5 yemek kaşığı un tereyağla kokusu çıkana kadar kavrulur. Blendırdan geçirilen karışıma karıştırılarak ilave edilir. Yoğurt ve yumurta bir kasede çırpılıp, 2 sb su ile birleştirilip, kabaklarla buluşturulur. Bir taşım kaynayıncaya kadar karıştırılır.
Biliyorum bu sıcak günlerde çorba size çekici gelmeyebilir fakat; çocuklar için oldukça besleyici ve güzel bir çorba; çorbaseverler eminim deneyecektir.Afiyetle...

14 Temmuz 2009 Salı

Mendil Böreği

Malzemeler;
  • 3 Yufka
  • 1,5 çay bardağı maden suyu
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 100 gr beyaz peynir
  • yarım demet maydanoz
  • 2 yemek kaşığı susam
Haydi Yapalım;

Maden suyu ile sıvıyağı karıştıralım ve üç yufkanın aralarına sürüp, üst üste serelim. Yufkaların karşılıklı iki kenarı ortada birleşecek şekilde kapatalım. Kapadığımız yüzeye yeniden maden sulu karışımdan sürelim. Kapatılmayan iki kenarı da ortada birleştirip kare şeklini verelim. Bir kapta kıyılmış maydanoz, yumurta akı ve peyniri karıştıralım. Kare hamurumuzun orta kısmı üzerine bu karışımı yayalım. Yufkanın köşelerini zarf şekli alacak şekilde kapatalım ve böreği katlanmış yerlerinden keselim. Üçgen şekline gelen 4 parçanın orta kısmından da keserek 8 eşit üçgen elde edelim. Böreklerin üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında böreklerin altları ve üstleri pembeleşinceye kadar pişirelim.
Çıtır çıtır bir börek oluyor. Ben evde o gün maydanoz olmadığı için kullanamadım; böreklerin içerisi beyaz kaldı, maydanozlu çok daha leziz oluyor. Kolay gelsin.

9 Temmuz 2009 Perşembe

Hindistancevizli Kek

Malzemeler;

  • 1,5 sb şeker
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı su
  • 1/2 su bardağı hindistancevizi
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağı elenmiş un
Haydi Yapalım;
Yumurta ve şeker yoğurt kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Sıvıyağ, süt, su ve hindistancevizi eklenir. Un, kabartma tozu, vanılya elenerek, kek karışımına ilave edilerek karıştırılır. Yağlanmış kek kalıbına dökülür ve 175 derece fırında pişirilir.

2 Temmuz 2009 Perşembe

Bıldırcın Tava

Malzemeler;

  • 4 adet bıldırcın
  • 1 çorba kaşığı karabiber
  • 2 çorba kaşığı z.yağ ve arzuya göre tuz.

Haydi Yapalım;

Bıldırcınlar; karabiber, tuz ve z.yağıyla marine edilip 2 saat buzdolabında dinlendirilir. Marine işleminden sonra ben wok tavada üzerine kapak kapatarak önce hızlı ateşte arkasını önünü kızarttım; ardından kısık ateşte 30 dakika pişirdim.
Büyük marketlerin birinden aldığım bu bıldırcınlar avlanarak soframıza gelmiş değil, çiftliklerde özel yetiştirilmiş tavukgillerden :)