27 Eylül 2009 Pazar

Tahinli Çörek

Malzemeler:


  • 125 g. oda sıcaklığında margarin

  • 1/2 su bardağı şeker

  • 4 yemek kaşığı yoğurt

  • 1 paket kabartma tozu

  • aldığı kadar un

Harç:


  • 1 küçük kavanoz tahin

  • 1 su bardağı toz şeker

  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz


Haydi Yapalım:




  • Harç; Tahin, şeker ceviz karıştırılır. Kıvamı çok yoğun olursa süt ile açılabilir.


  • Hamur; Şeker ve margarin karıştırılır, yoğurt kabartma tozu ve aldığı kadar un ilavesi ile hamur yoğurulur, iki eşit parçaya ayrılır,un yardımı ile otuz- kırk cm. çapında açılır. Açılan hamurun ortasına harç sürülür. Hamur rulo şeklinde sarılır ve kesilir. Yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış tepsiye dizilen hamrların üzerine yumurta sarısı sürülür, üzerine susam serpilir. 180-200 derecelik fırında bal renginde pişirilir.

Pastane yapımı gibi olan bu çörek çayın, kahvenin, sütün yanında harika oluyor, yapıp yemenizi tavsiye ederim.

Pazar Kahvaltısı





Bu pazar akrabalarımızla kahvaltı planladık, gerçi hoş brunch ayarında birşey oldu. Misafir ağırlayacağımız zaman genelde ne hazırlasak diye düşünürüz. Bende sizlere fikir olsun diye masayı amatörce fotoğrafladım. Bizler afiyetle yedik.

Masada; 5 çeşit peynir bulunuyor, zeytin, salam, söğüş domates salatalık, haşlanmış yumurta, yumurtanın üzerine sos olarak kardeşimin tarif ettiği; zeytinyağ, kırmızı pul biber, karabiber ve dereotu kullandım epey leziz olmuştu.
Zeytinyağlı yaprak sarma, kızarmış hellim peyniri, fırında biberiyeli patates, yöresel bir börek Kırma, annemin hazırladığı vişne ve erik reçeli, kaymak eşliğinde...

Mantarlı salata; Çin usulüde diyebiliriz, arkadaşım Yeşim in annesinde denediğim bir lezzet; soğanları julyen doğrayıp kavuruyoruz, üzerine yine julyen doğranmış kırmızı biberler ve en son tereyağla birlikte yüksek ateşte mantarları ilave edip sallayarak pişiriyoruz, ben wok tava kullandım. Bu salata ılık yeniliyor, kahvaltı haricinde et yemeklerinin yanınada çok yakışıyor...

Kırmızı ve yeşil biber kızartması, fotoğrafta şuan gözükmeyen sucuk tava ve son olarak elmalı tarçınlı cevizli kek..

Umarım size alternatif oluşturur.




26 Eylül 2009 Cumartesi

Sakallı mini poğaça


Malzemeler

  • 1 sb ılık süt
  • 1 sb ılık su
  • 1 sb sıvıyağ
  • 1 adet küçük yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • üzerine sürmek için yumurta sarısı
  • aldığı kadar un

İç Malzeme:

  • 200 gr beyaz peynir veya krem peynir
  • yarım demet doğranmış maydanoz

Haydi Yapalım;

  • 1 tatlı kaşığı şeker, 1 su bardağı ılık su ile karıştırılır, içerisine maya atılır, karıştırılır kabarması beklenir. Bu karışıma yağ, süt, tuz ve un ilave edilir, hamur yoğurulur (hamur ele yapışmayacak kıvamda olamalı, sert olmamalı). Yoğurulan hamur mayalanması için üstü örtülerek sıcak bir yerde dinlendirilir. Kabardığında ceviz büyüklüğünde parçalar alınır, avuç içinde yuvarlanır. Yumurta sarısı üzerine sürülerek 180 derece fırında pişirilir. Üzeri kızaran minik toplar fırından çıkarılıp soğuyunca enine sandwich gibi kesilerek; önce rendelenmiş peynirle içi ve dışına taşacak şekilde doldurulur. Ardından poğaçanın dışına taşan peynirli kısım maydanoza batırılır. Böylelikle sakallı diye tabir edilen şekil meydana gelmiş olur. Afiyetle..

Servis esnasında şık bir görünüm oluyor, bildiğimiz mayalı hamurdan elde edilen leziz poğaçalar. Peyniri yumuşak peynir seçin veya krem peynirde kullanabilirsiniz.



20 Eylül 2009 Pazar

Un Kurabiyesi



Malzemeler
  • 1 paket tereyağ 250gr, oda sıcaklığında
  • 1 kahve fincanı sıvıyağ
  • 5 yemek kaşığı dolu dolu pudra şekeri
  • 4 kaşık buğday nişastası
  • 4,5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay bardağı pudra şekeri (Üzeri için)

Haydi yapalım;
  • Margarin, sıvıyağ ve pudra şekeri pürüzsüz bir kıvama gelene kadar karıştırılır. Nişasta, vanilya, un karıştırılır ve margarinli karışımla buluşturulup yoğurulur. Kulak memesi kıvamında bir hamur meydana gelecek. Un miktarını bu şekilde ayarlayabilirsiniz.
    Yumruğunuz kadar hamurdan parçalar koparıp rulo şekline getirin ve bıçakla verev şeklinde kesin. Verev parçaların üzerine bıçakla 2-3 çizik atın. Yuvarlak hazırlamak isteyenler cevizden biraz büyükçe yuvarlaklar hazırlayıp, elinizle yassılaştırın. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında beyaz kalacak şekilde pişirin. Fırından çıkınca üzerine pudra şekeri serpin. Afiyetle..
Tüm arkadaşların bayramını en içten dileklerimle kutlarım. Şerbetli tatlıdan sıkılanlar için un kurabiyesi çok iyi geldi diyebilirim. İçerisinde nişasta bulunduğu için kıyıl kıyıl bir kurabiye oldu. Dayanıklı ve leziz bir kurabiye mutlaka deneyin.




17 Eylül 2009 Perşembe

Beypazarı Güveci



Malzemeler

  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı tel şehriye
  • 4 adet domates
  • 4 adet sivri biber
  • 200-250gr ufak doğranmış kuşbağı dana eti
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kekik
  • 2 yemek kaşığı dolu dolu tereyağ, eti pişirirken kullanılacak
  • 1.5 yemek kaşığı tereyağ, şehriye kavrulacak
Haydi yapalım
  • Kuşbaşı et terayağla birlikte sotelenip, ince doğranmış biberlerle buluşturulur 2 dakika kavrulmaya devam edilir. Küp küp doğranmış domatesler ve tuz, kekik, karabiberle birlikte 1.5 sb su ilave edilip, ocağın altı kısılarak 1 saat etin pişmesi sağlanır. Pirinç yıkanır, tel şehriye 1.5 yemek kaşığı terayağda kavrulur, üzerine pirinçte ilave edilip bir miktar kavrulur. Pişmiş olan et ve etin suyuda (pirincin üzerine ilave edeceğiniz su yada et suyu toplamda 1.5 su bardağı olmalıdır)pirinçlerin üzerine dökülerek harlı ateşte suyunu çekene kadar pişirilip demlenmeye bırakılır. Afiyetle..
    Beypazarı'nda güveç adı altında bu pilav misafirlere sunuluyor, pirincin içerisinde geneli şehriye kullanmıyor ve pilav güvecin içerisinde ekmek fırınlarında pişiriliyor, Beypazarı ziyaretiniz de yemenizi öneririm. Benim hazırladığım pilavda oldukça lezzetli tavsiye ediyorum :)

15 Eylül 2009 Salı

Kalburabastı



Malzemeler:


  • 125 g tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • iri dövülmüş ceviz
  • un
Şerbeti için;

  • 4 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su

Haydi Yapalım:


  • Oda sıcaklığındaki tereyağ, sıvıyağ, yoğurt karıştırılır. Un,kabartma tozu ve vanilya ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır. Avuç içinde açılarak içine iri dövülmüş ceviz konulur ve hamur yuvarlatılır. Hamura şekil verilerek bir yüzü kevgire bastırılarak şekillendirilir, tepsiye dizilir. 180 derecelik ısıtılmış fırında rengi değişene kadar pişirilir. Şeker ve su kaynatılır, şerbet hazırlanır. Fırından çıkarılan ve ilk sıcaklığı geçen tatlıların üzerine soğuk şerbet dökülür. Afiyetle..



14 Eylül 2009 Pazartesi

Ciğer Sarma



Malzemeler:

  • 1 takım kuzu ciğeri
  • 1 adet kuzu gömleği
  • 2 adet kuru soğan
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 yumurta sarısı
  • 1/2 demet taze nane
  • 1/2 demet maydanoz
  • karabiber, tuz
Haydi Yapalım:

  • Takım kuzu ciğeri küçük küpler halinde doğranır, suda bekletilir. Soğan yemeklik kıyılır ve sıvı yağ ile kavrulur, daha sonra ciğer eklenerek kavrulmaya devam edilir. Pirinç yıkanır, nane ve maydanoz ince kıyılır. Pirinç, kavrulan ciğere ilave edilir, biraz kavrulur. Nane, maydanoz, tuz , karabiber ve 2.5 su bardağı su ilave edilir. Pilav suyunu çekene kadar pişirilir. Diğer tarafta kuzu gömleği kaynar olmayan sıcak suya batırılır. Biraz bekledikten sonra açılır yaklaşık 15x15 büyüklüğüde karelere kesilir. Gömlek parçalarının içine ciğerli iç malzeme konulur, sarılır. Katlama yerleri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerlerineyumurta sarısı sürülerek 200 derecelik fırında pişirilir.

10 Eylül 2009 Perşembe

Haşhaşlı Şerbetli Kek


Malzemeler
Keki için
  • 1 su bardağı şeker
  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı çekilmemiş haş haş
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvıyağ
  • 1/2 su bardağı su
  • 1 adet vanilya ve kabartma tozu
Şerbeti için
  • 2 su bardağı şeker
  • 2.5 su bardağı su
üzeri için
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 1 paket krem şanti
Haydi yapalım;
  • Şeker ve su 10 dakika kaynatılarak şerbet elde edilir ve soğutulur.
  • Yumurta ve şeker yoğurt kıvamına gelinceye kadar çırpılır, ardından su, sıvıyağ eklenir; tüm kuru malzemeler ayrı bir kapta karıştırılarak bu karışıma ilave edilip fırın kabına dökülür. Önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika pişirilir. Fırından çıkan kek 5 dakika dinlendirildikten sonra, kek ılıkken şerbeti dökülür. 1 sb süt ile 1 paket kremşanti çırpılır, soğuyan şerbetli kekin üzerine sıvanarak buzdolabına kaldırılır.Afiyetle..

Yaklaşık 1 yıl önce bu tatlının tadına bakmıştım, çok beğenmiştim ve nihayet denedim. Hem şerbetli hemde kremalı bir tatlı denemenizi tavsiye ederim, görünüşüde epey şık içerisindeki haş haş sayesinde..Haş haşı büyük marketlerin birinden aldım, bağdat baharatlarının paketlemiş olduğu marka. Bu arada benim kullandığım fırın turbo değil, siz kendi fırın ayarlarınızı buna göre ayarlayın.Tatlı birgün dinlenince kendini çekmiş oluyor, akşamdan hazırlayıp ertesi gün iftara servis edebilirsiniz.

6 Eylül 2009 Pazar

Izgara Kuzu Kaski

Malzemler:

  • Kişi sayısına göre kuzu kaski( böbrek yatağı)
  • zeytinyağ
  • tuz
  • karabiber

Haydi Yapalım:

  • Kuzu kaskiler zeytinyağı ve karabiberle ovularak yaklaşık 2 saat dinlendirilir. Daha sonra tuzlanarak ızgarada pişirilir.
Not: Ben ızgaraya ,etlerin yanına, iyice yıkayıp kabuklarıya birlikte elma dilimi şeklinde kestiğim, hafifçe yağladığım patatesleri de diziyorum. Et yemeklerinin yanında harika oluyor. Afiyetle...

5 Eylül 2009 Cumartesi

Sakızlı Güllaç


Malzemeler:
  • 1 paket güllaç( 10 yaprak)
  • 2 lt süt
  • 1/2 kg şeker
  • 2 tatlı kaşığı sakız reçeli
  • çekilmiş ceviz
Haydi Yapalım:
  • Şeker ve süt bir tecereye alınır,kaynatılır. Kaynamaya yakın sakız reçeli ilave edilir. Süt ılınmaya bırakılır. Eli yakar yakmaz sıcaklığa geldiğinde, geniş bir tepsiye dökülen süte yapraklar batırılarak ıslatılır. ıslatılan yapraklar borcama ya da tepsiye yerleştirilir. ( dikdörtgen borcama ortadan ikiye katlayarak yerleştirdim ben) 5yaprak yerleştirildikten sonra araya ceviz serpilir. Kalan güllaç yaprakları da aynı şekilde ıslatılır , yerleştirilir. Kalan süt güllaçın üzerine dökülür, soğumaya bırakılır. Servis yapılacağı zaman ceviz, nar, fıstık vs. ile süslenir.

Güllaç yaparken genellikle gül suyu kullanılır. Ben gül suyundan hoşlanmadığım için sakız aroması vermek istedim. Afiyetle..

3 Eylül 2009 Perşembe

Keyifli Kahvaltılıklar



Kahvaltı sofralarımızda , salatalık ve domatesin masadaki yeri değişmiyor ama sunumunu biraz değiştirelim..Ufak müdahalelerle daha keyifli sofralara..

2 Eylül 2009 Çarşamba

Fırında Kabak Dolma

Malzemeler:

  • 6 adet kabak
  • 200gr kıyma
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 2 adet kuru soğan
  • 3 adet domates
  • 1 çay bardağı zeytin yağ
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı toz sumak
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı toz reyhan ve tuz
  • 1sb su (fırın kabına konulacak)
Haydi Yapalım;

  • Pirinç yıkanıp tuzlu suda 30dk dakika bekletilir. Domatesler ve soğan rondodan geçirilir ve tüm malzeme karıştırılır. Kabaklar ortadan ikiye bölünerek içleri oyulur. Karıştırılan iç harç kabakların içerisine doldurulur arzuya göre domatesin kabuğundan kapak hazırlanıp kapatılır. Kabaklar fırına dayanaklı kaba yatık olarak yerleştirilir, 1sb su ilavesiyle 200 derece fırında çevrilerek pişirilir. Afiyetle....
Çok lezzetli bir yemek, genelde kabak dolma fırınlanmadan çiğimsi bir tad bırakıyor; fırınlandığında umarım sizinde hoşunuza gidecek. Kuru baharatlar yerine taze baharat kullanabilirsiniz; sofranızın hazır olma vaktine göre dolmayı fırınlayın ki sıcak sıcak yemesi daha güzel olacaktır..




1 Eylül 2009 Salı

Yıldızlı Kabak Çorba

Malzemeler
  • 1 adet kabak
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 1 çay bardağı yıldız şehriye
  • 2 su bardağı et suyu
  • 1.5 su bardağı su
Haydi Yapalım;
  • Soğan yemeklik doğranır ve z.yağında kavrulur; küp küp doğranmış kabaklar ve havuçta eklenip hafif kavrulur 1,5 su bardağı suyla haşlanır. Daha sonra blendırdan geçirilir. Üzerine et suyu eklenip kaynayınca şehriyeler ilave edilir. Şehriye kabarınca çorbamız hazırdır.

Çocuklara bu sebze çorbasını yedirmek çok kolay, yıldızlı bir masalla birlikte, çorbadan çıkan yıldızlar güzel bir kombinasyon oluşturacaktır. Taneli sevenler için blendırdan geçirme işlemi iptal edilebilir. Afiyet olsun.