30 Nisan 2010 Cuma

Portakalllı Kurabiye

Malzemeler
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı fındık yağı
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1/2 tatlı kaşığı karbonat
  • 2 adet ince rendelenmiş portakal kabuğu
  • aldığı kadar Sinangil un

üzeri için
  • 1 adet yumurta sarısı

Haydi yapalım;
Şeker ve rendelenmiş portakal kabuğu benmari usulü ısıtılır, ısındıktan sonra karıştırılır. Yumurta ve pudra şekeri çırpılır, üzerine süt, sıvıyağ ilave edilir. Sırasıyla portakal kabuklu karışım, un ve karbonat ilave edilir, ele yapışmayan bir hamur elde edilip, şekil verilir. Yumurta sarısı üzerlerine sürülerek 175 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Çok sevdiğim bir kurabiye, birçok versiyonunu deniyorum. Anne kurabiyesinide andırıyor yuvarlak şekli verirseniz, kıtır olmasını istiyorsanız 1 cm kalınlığında açıp yuvarlak veya dikdörtgen şekli verebilirsiniz. Ben birkaç tanesini öyle denedim tam kıtırdı...Yumurta sürdükten sonra bazılarının üzerine şeker serptim. Un miktarını kulak memesi kıvamına göre ayarlayın, ben yaklaşık 5 su bardağı kullandım.

28 Nisan 2010 Çarşamba

Çilekli Pasta


Malzemeler
Pandispanya için;
  • 5 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 paket vanilya
  • 5 yemek kaşığı un
Krema;
  • 3 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket krema (3 yemek kaşığı pudra şekeri ile çırpılarak sertleştirilecek)
Üzeri ve içi için;
  • 1/2 kg çilek

Pandispanyayı ıslatmak için;

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 yemek kaşığı şeker
Haydi yapalım;
Yumurta ve şeker yoğurt kıvamına gelenedek çırpılır. Un, kabartama tozu ve vanilya bir kapta karıştırıldıktan sonra elenerek yumurtalara ilave edilir karıştırılır. Kelepçeli kalıp katı yağla yağlanır, içerisine hamur dökülür. 175 derece fırında pişirilir.
Sütle nişasta muhallebi kıvamında pişirilir. Ilınması için bir kenara alınır, ılınınca içerisine pudra şekeri ilave edilir mikserle 5 dakika çırpılır. En son pudra şekeriyle çırpılıp sertleştirilen krema muhallebiye eklenerek 3 dakika daha çırpılır.
Fırından çıkan pandispanya soğuduktan sonra enlemesine 2'ye bölünür. 1 su bardağı ılık sütün içerine 1 yemek kaşığı toz şeker konulup karıştırılır; pandispanyanın her iki parçası sütle ıslatılır. Servis tabağına alınan alt parçanın üzerine bolca kremadan sürülür, üzerine 2 parçaya ayrılmış çilekler dizilir. Diğer pandispanya parçası üzerine kapatılır, pasta kremayla kaplanır. Pastanın üst kısmı yine çilekle süslenir.
Annemin doğum günü için hazırlamıştım bu pastayı, mutlu yıllar ANNE ciğim, hep birlikte nice güzel günlere....

27 Nisan 2010 Salı

Ne Demiş Feridun Düzağaç; aşkın önsözü ayrılık

konuşmadan anlatsam ya da yüzene bakmadan
ki yapamam
gözlerin dolar şimdi ya da önce benimkisi
ne fark eder ki
kelimeler şu an
kocaman birer yalan
konuşursam seni yakar
susarsam kendime katlanamam

ne seninle ne sensiz
anlatmak kolay değil ve anlamak zor
hiçbirinde olmadı
belki şimdi zamanı bunu hayra yor
kardanadam güneşe aşık olmuş
bir sabah doğmuş güneş kara kışa
kardanadam mutlu..yok olmuş

hiç durmadan yürürdüm yolumuz olsa
bu sana son susuşum son sözüm olsa
sonsuza gitmiyor aşk keşke gitseydi
alsa ikimizi uçup gitseydi
bir hayat biriktirdim
sana yetseydi.

21 Nisan 2010 Çarşamba

Kafesli Pilav


Malzemeler
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı fındık yağı
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 adet haşlanmış ve didiklenmiş tavuk göğsü
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/4 çay kaşığı tarçın
  • 1/2 çay kaşığı yenibahar
  • 3 su bardağı sıcak su
  • tuz
Kafes hamuru için;
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1.5 yemek kaşığı yoğurt
  • tuz

Haydi yapalım;

Pirinçler yıkandıktan sonra tuzlu ılık suda 1 saat bekletilir. Yemeklik doğranmış soğan ve dolmalık fıstık tereyağ ve fındık yağı ile kavrulur. Pirinç suyu süzülerek bu karışıma eklenip bir miktar daha kavrulur. Baharatlar, tavuk eti ve sıcak su eklenir kısık ateşte pilav gibi pişirilir.

Kafes hamurunu hazırlarken, yumurta ve yoğurt çatalla çırpılır, üzerine un ilave edilerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. Merdane yardımıyla pilavı fırında pişireceğiniz kap boyutundan biraz büyük yuvarlak bir hamur açılır. Tırtıllı ruletle 1 cm kalınlığında şeritler kesilir. Katı yağla yağlanan kalıbın kenarlarına kısa şeritleri, ortaya uzun şeritleri 1 cm aralıklarla dizilir. Kafes şeklini verebilmek için kalan şeritlerde diğerlerinin üzerine aralıklarla konulur. Üzerine demlenmiş pilav dökülür, kenardan sarkan hamurlar düzlenmiş pilavın üzerine yatırılır. Hamurlar kızarıncaya kadar 180 derece fırında pişirilir.

Kolay bir pilav, perde pilavınıda andırıyor biraz. Arkadaşımın adresinde www.kekevi.com/blog/ gördüğüm bir tarif, ben kendi yaptığım pilava adapte ettim. Tırtıllı ruletiniz yoksa bıçaklada şeritleri kesebilirsiniz. Kuş üzümüde ilave edebilirsiniz. Deneyin derim..

11 Nisan 2010 Pazar

Çığlık Çığlığa


Birsen Tezer yorumuyla bir Ortaçgil şarkısı...

Seni sevdiğimi anladığım günden beri
Sesler değişti renkler değişti
Yüzümdeki çizgiler başkalaştı
Geçmişim değişti oyunlaştı
Yeşilin ortasında gelincik gibi
İnceleşti yabancılaştı
Siste bağıran vapur düdükleri gibi
Gidiyor muyuz gelecek miyiz?
Yoksa çığlık çığlığa

Seni sevdiğimi anladığım günden beri
Hiçlik değişti yokluk değişti
Karşılıksızlığım dengeleşti
Günler değişti sana dönüştü
Nasıl gördüğün düşü yeniden istersen
Nasıl bir yılgınlıktır sabah zilleri
Zamanı gelince nasıl terk eder kuşlar
Kaçıyor muyuz kalacak mıyız?
Yoksa çığlık çığlığa

Seni sevdiğimi anladığım günden beri
Yüzler değişti dostlar değişti
Yorgun sokaklar bile karşı çıktılar
Adresler değişti evler değişti
Seni sevdiğimi anladığım günden beri
Gökyüzü değişti geceler değişti
Çocuklar bile bana çiçek diye baktılar
Yaşıyor muyuz unutacak mıyız?
Yoksa çığlık çığlığa
Dinlemek için;

10 Nisan 2010 Cumartesi

Paskalya Çöreği

Malzemeler
  • 4 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağı ılık süt
  • 3 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı instant kuru maya
  • 125 gr oda sıcaklığında tereyağ
  • 2 tatlı kaşığı mahlep
  • 1/4 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için;
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 çorba kaşığı file badem veya file fındık

Haydi yapalım;

Yumurtalar çatal yardımıyla çırpılır. Un, şeker, tuz, mahlep ve toz maya bir kapta karıştırılır. Oda sıcaklığındaki tereyağda bu karışıma eklenip bir miktar yoğrulur. Ardından yumurtalar hamura yedirilerek karıştırılır, en son ılık süt eklenir hamur özleşinceye kadar yoğurulur. Hamurun kıvamı ele yapışır yumuşak kıvamda olacak, mayalanma işleminden sonra hamur kendisini toparlayacak. Eğer hamurunuz cıvık kaldıysa un ilavesi yapabilirsiniz. Mayalanma işi için ılık bir ortam yada oda sıcaklığında 4 saat hamur dinlendirilir. Dinlenen hamur 3 parçaya ayrılır. Her bir parçada 3'e bölünerek 50 cm uzunluğunda rulolar yapılır, saç örgüsü şekli verilerek üzerlerine önce yumurta sarısı sonra file badem serpilip 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Ben bu tarifi çok beğendim, kıvamı iyi geldi bana. Hamurunuzun kıvamı kulak memesi kıvamına gelmemiş şekilde olacak. Arkadaşım Meltem'in Paskalya bayramınıda kutlarım buradan, tarifi kendisine yolluyorum, sevgiler...

3 Nisan 2010 Cumartesi

Havuçlu İncirli Kek


Malzemeler:

  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su badağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 2 adet rendelenmiş havuç
  • 4 -5 adet julyen doğrenmış kuru incir
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı toz zencefil

Haydi Yapalım:


  • Şeker ve yumurta çırıpılır. Yağ ve süt karışıma ilave edilir. Daha sonra un, kabartma tozu ve vanilya elenerek ilave edilir. Tarçın ,zencefil, incir ve havuç da eklenerek güzelce karıştırılır. Karşım , katı yağ ile yağlanmış kek kalıbına dökülür. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirilir.
Kalıbım küçük olduğu için 2 yumurta ve 1 su bardağı şeker benim için yeterli oluyor. Sizin daha büyük bir kalıbınız var ise keklerinizi 3 yumurta ve 1.5 bardak şeker ile yapabilirsiniz.(tabi unu da bir miktar artırarak)