30 Ağustos 2010 Pazartesi

Sebze Haşlama


Özellikle et yemeklerinin yanında kullandığım ve beni hiç uğraştırmayan , farklı sebzelerle(sıklıkla brokoli ve karnabahar) çeşitlendirdiğim sağlıklı bir garnitür. Denemeyenlere duyrulur:)

Malzemeler:
  • Mevsimine göre arzu edilen sebzeler
  • zeytinyağı
  • sarımsak
  • kırmızı pul biber
  • karabiber
  • tuz
  • dereotu

Haydi yapalım:

  • Sebzeler buharda haşlanır. Zeytinyağı, dövülmüş sarımsak, tuz ,karabiber, kırmızı pul biber ve kıyılmış dereotu karıştırılarak elde edilen sos sebzelerin üzerine dökülür.

24 Ağustos 2010 Salı

Lazanya




Malzemeler

  • 1 kutu Barilla Lazanya
  • 250 gr kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1/2 bağ yeşil soğanMadde İşaretli Liste
  • 2 adet kabuğu soyulmuş doğranmış domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • tuz

ara malzeme;

  • 2 su bardağı kaşar rendesi
başemel sos;

  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • bir tutam muskat rendesi
  • 2 yemek kaşığı tereyağ

Haydi Yapalım


  • Soğan yemeklik doğranır, sıvıyağda bir miktar çevirildikten sonra kıyma ilave edilerek kavrulur. Üzerine sarımsak ve domates ilave edilir, 2 dakika daha ocakta tutulur. Ocaktan alındıktan sonra ince kıyılmış taze soğanlar ve baharat eklenerek soğumaya bırakılır. Diğer tarafta tereyağ kızdırılır üzerine un ilave edilir, kokusu çıkıncaya kadar kavrulur, soğuk süt ve muskat ilave edilerek sürekli karıştırılarak kıvamını bulması sağlanır. Isıya dayanıklı kabınızın altına bir miktar beşamel sos yayılır, üzerine lazanya konulur. Lazanyanın üzerine de başemel sos sürülür, onun üzerine iç harçtan yayılır. En üste kaşar rendesi serpilir, yeni bir lazanya ile üzeri kapatılır. Aynı işlem lazanya bitene kadar sürdürülür. Kat kat 6 kat oluşturulur. En üst kısıma gelindiğinde lazanyanın üzerine başemel sos sürülür, kaşar rendesiyle kaplanan lazanya 200 derece fırında üzeri kızarıncayadek tutulur.

20 Ağustos 2010 Cuma

Bir Eşya Kaç Anı? / El Mikseri


Onca elektrikli ev aletine rağmen hala evinizde duruyor değil mi? Eski itibarını yitirmiş olsa da hala evin ufaklıklarının ilgi odağı. Bizim için de öyle değil miydi :) Ne zaman ayran yapılacak olsa; hem de köpüklüsünden- var olan elektrikli mikser çıkarılmaz- illa bu el mikseri kullanılırdı. Yıllar sonra yeniden çıktı dolaptan, bakalım var mı hatırlayan?

14 Ağustos 2010 Cumartesi

Kuzu But Fırın






Malzemeler

  • 1 adet kuzu kol veya kuzu but
  • 4 diş sarımsak
  • 3 adet patates

Marine için;
 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • tuz

Haydi Yapalım;

  • Kuzu but marine malzemeleriyle ovularak 1 saat dinlendirilir. Üzerinde farklı bölgelerde çizikler atılarak 4 diş sarımsak bu yerlere bütün olarak yerleştirilir. Patatesler yuvarlak dilimlenir, tuzlanarak ısıya dayanıklı kabınızın alt kısmına yerleştirilir; onun üzerine but konulur. 1 saat 170 derece fırında pişirilir.

Kuzu etinin yumuşak ve hafif yağlı olması bizim hoşumuza gidiyor. Ben Tupperware marka kapaklı fırın kabında (adı Ultraplus) etimi pişirdim. Kapaklı olması etin yumuşak olmasını daha çok sağlıyor, tam kuzu fırın havasını veriyor. Etinizi pişirirken üzerini kapatmanızı öneririm. Ramazanda genelde bir çeşit et yada tavukgillerden yemek oluyor evimizde, sanki onlar olmasa içimiz boş gibi kalıyor sebze yemeğiyle :) Kuzu sevenler mutlaka denemeli, leziz....


11 Ağustos 2010 Çarşamba

7 Ağustos 2010 Cumartesi

Zeytinli Çörek


Malzemeler:
  • 125 g margarin
  • 2 yumurta( birinin beyazı üzeri için ayrılacak)
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un (yaklaşık 3 su bardağı)

İç harç için;

  • zeytin ezmesi
  • dövülmüş ceviz
Üzeri için:
  • kekik
Haydi Yapalım:
  • Un, yumurta, yoğurt, margarin, kabartma tozu ve tuz hamur toplanıncaya kadar yoğurulur. Hamur merdane yardımı ile dikdörtgen biçiminde açılır. Açılan hamura zeytin ezmesi sürülür, ceviz serpilir. Hamur uzun kenarından katlanarak rulo haline getirilir. Ayrılan yumurta beyazı rulonun etrafına sürlür, üzerine kekik serpilir. Rulo dilim dilim kesilerek elde edilen parçalar yağlı kağıt derilmiş tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 dercelik fırında pişirilir.

6 Ağustos 2010 Cuma

Adın Kaktüs


İşte böyle bir yanılgı...
Peki ben nerede yanıldım? Kaktüste mi çiçeğinde mi?

4 Ağustos 2010 Çarşamba

Kadayıflı Muhallebi

Malzemeler:
  • 125 g tereyağı
  • 1 lt süt
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1 servis kaşığı nişasta
  • 2 servis kaşığı un
  • 1 poşet kremşanti
  • 1 paket vanilya
Kadayıf için;
  • 300 gr çiğ kadayıf
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Haydi Yapalım:

  • Un ve nişasta tereyağ ile pembeleşene kadar kavrulur. Başka bir kapta süt ve şeker karıştırılır. Pembeleşen karışımın üzerine süt dökülür ,bu karışım muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırılarak pişirilir. Muhallebi soğumaya bıraklır. Soğuduktan sonra kremşanti ve vanilya ilave edilerek mikser ile çırpılır.
  • Çiğ kadayıf bir beze serilerek kurutulur ve ufalanır. Teflon bir tavada yağ, şeker, ceviz ve kurutulmuş kadayıf bal rengi olana kadar kavrulur. Soğutulur.
  • Borcama kayadıfın yarısı bastırılarak yayılır. Araya muhallebi dökülür. Üzerine kalan kadayıf serpilir ve elle bastırılır. Buzdolabında 1 gece bekletilir.Afiyetle...