25 Kasım 2012 Pazar

Badempare

Malzemeler:
  • 2 yumurta (1tanesinin sarısı üzerine ayrılacak)
  • 125 g tereyağı
  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 su bardağı ince çekilmiş badem (kabuksuz)
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 3.5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Şerbeti için;
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 dilim limon

Haydi Yapalım:

Tereyağ, yumurta, pudra şekeri, irmik, çekilmiş badem yoğurulur daha sonra un, kabartma tozu, vanilya eklenir yoğurulmaya devam edilir. Hamurun ele yapışmayacak kıvama gelmesi gerekir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır şekil verilir,  tepsiye dizilir, üzerine yumurta sarısı sürülür ve çatalla çizilir. 160 -170 dercelik önceden ısıtılmış fırında pişirilir. Şerbet hazırlanır, ılınmaya bırakılır. Fırından çıkan sıcak hamurların üzerine ılık şerbet dökülür. Afiyetle..

12 Kasım 2012 Pazartesi

Anlaştık Dostum!


     Ne güzeldir o göz kapağının senin için inivermesi. "Hallederiz","aramızda",
"anladım ben seni", "boşver", "anlaştık" demenin en güzel şekli belki de...Bazen olmadık bir zamanda olmadık işler içine düşmüşken o bakışı arar insan ,bulunca yelkenler suda.

11 Kasım 2012 Pazar

Zeytinli Domatesli Kek


Malzemeler
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı süt
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1.5 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
  • 1 çay bardağı doğranmış kuru domates
  • 1 su bardağı doğranmış zeytin
  • 7-8 dal dereotu

Haydi Yapalım:
  • Kuru domates sıcak suda bekletilir, yumuşayınca  küp küp doğranır. Zeytinin çekirdekleri temizlenir, doğranır.
  • Yumurta, yağ, süt, yoğurt çırpılır.Karışıma un, kabartma tozu, tuz ilave edilir karıştırılır. Daha sonra rendelenmiş peynir, doğranmış zeytin ve kuru domates, kıyılmış dereotu ilave edilir. Karışım yağlanmış tepsiye dökülür, önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında pişirilir.


6 Kasım 2012 Salı

Pişi, Lokma, Peksimet, Akıtma


Malzemeler
  • 1 adet yumurta
  • 1su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 yaş maya (42 gr'ın yarısı)
  • 3 su bardağı un

Haydi Yapalım;
  • Ilık suyun içerisine şeker ve yaş maya ilave edilir karıştırılır, 5 dakika mayanın aktifleşmesi beklenir. Yumurta çatal yardımıyla çırpılır. Köpüren mayalı karışıma un, tuz ve çirpılmış yumurta ilave edilerek yoğrulur. 45 dakika mayalanıp dinlemesi için üzeri örtülerek ılık bir ortamda bekletilir.
  • Bir kaseye 2 yemek kaşığı yağ dökülür. Eller bu yağa bandırılır, hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır sonra yassıltılır, ortası delinerek simit şekli vermek suretiyle hamur sündürülür. Tüm hamura bu şekil verildikten sonra derin bir kaba yağ konularak kızdırılır hamurlar kızartılır.
Birçok yörede pişinin farklı adları mevcut, bizim memlekette peksimet denir kendisine. Un helvası ve peksimet komşular tarafından kandil günlerinde hazırlanır, tüm apartmana dağıtılırdı, maalesef o gelenek şuan mevcut değil. Hey gidi eski günler...
Bu aralar bizim evde pişi ile bol bol hasret gideriliyor hatta arkadaşlarla pişi günleri düzenliyoruz, o derece :) Yanına domates, salatalık, peynir ve reçelle başlı başına bir öğün kendisi.
Yaş maya haricinde instant maya, karbonat ve kabartma tozu ile de hamurunuzu hazırlayabilirsiniz Şekil verirken ellerimizi yağa bandırmamızın nedeni hamurun yapışkan bir kıvamda olması, afiyetle :)
     

4 Kasım 2012 Pazar

Çikolatalı Kestane Püreli CheeseCake

Malzemeler

  • 100 gr İçim Taze Peynir
  • 200 gr bitter çikolata
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 70 gr toz şeker
  • 3 adet yumurta akı
  • 1 paket yulaflı bisküvi
  • 100 gr kestane püresi
  • 30 gr tereyağı oda sıcaklığında

  •  
    Sosu için;
    • 200 gr vişne
    • 80 gr toz şeker
    • 20 gr taze zencefil
    • yarim çay bardağı su
    Haydi Yapalım;
     
    Cheesecake tabanı için; bisküvi, tereyağ ve kestane püresi rondodan geçirilir.Yumuşak kıvamlı bu karışım kalıbın dip kısmına bastırılmak süretiyle konulur 180 derece fırında 10dakika pişirilir.
    Yumurta sarısı ve toz şeker benmari usulü ile eriyinceye kadar karıştırılır.  Ardından üzerine bitter çikolata eklenir, çikolata eriyinceye kadar karıştırılır. Ocaktan alınan hafif soğuyan karışıma peynir ilave edilir.
    Yumurta akları kar gibi oluncaya kadar çırpılır, hazırladığınız çikolatalı karışıma ilave edilir, fazla karıştırmanıza gerek yoktur. Bu karışım fırından çıkmış soğumuş tabanın üzerine yayılır buzdolabına soğuması için kaldırılır.
    Sos için tüm malzemeler tencereye alınıp koyulaşıncaya kadar karıştırarak kaynatılır, sonra rondodan geçirilir. Servis aşamasında cheesecake kalıptan çıkartılır,  üzerine hazırlanan sosu dökülür.

    Bu tarife labne peynir yerine İçim'in Taze Peyniri kullandım, bundan sonra sürekli onu kullanmayı düşünüyorum, kıvam ve lezzet tam bana göre. Sos olarak siz farklı tatlar hazırlayabilirsiniz, bir arkadaşım portakal ve çikolata uyumundan bahsetti :) neden olmasın. Bu arada vişneye zencefil müthiş yakışmış, deneyin derim benden söylemesi..