5 Temmuz 2014 Cumartesi

Kalburabastı II


Malzemeler
  • 250 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 4 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı fındık yağı
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
İçi için;
  • 1,5 su bardağı ceviz içi
Şerbet;
  • 2,5 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı şeker
  • 3 damla limon suyu
Haydi yapalım;
  • Şerbet için, şeker ve su 10 dakika kaynatılır, limon suyu eklenip bir taşım daha kaynatılır soğumaya bırakılır.
  • Tereyağı ve un birbirine yedirilinceye kadar yoğrulur, ardından sıvıyağ, yoğurt, yumurta ve kabartma tozu eklenerek ele yapışmayan kulak memesi kıvamında hamur yoğurulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır, elde yuvarlak olarak açılır, ortasına yarım ceviz konulur kapatılır. Kevgirin yada rendenin üzerinde şekil verilerek yağlı kağıt serili tepsiye dizilir. Fırın 180 dereceye getirilir, hamurlar 15 dakika 180 derecede; üzeri iyice kızarıncaya kadar da 200 derecede pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbet üzerlerine dökülür.
Yapımı kolay bir tatlı, bizim ufaklık gelir diye yapılmıştı ama kandıramadık kendisini. Kalburabastının hamuru kulak memesi kıvamında olacak, un miktarını ona göre de ilave edebilirsiniz, sizin ve benim bardak ölçülerimiz uymayabilir birbirine. Hamurun içerisine yarım ceviz kullandım, cevizi dövmedim. Şerbeti döktükten 3 saat sonra yenilebilir kıvamda oluyor tatlımız. Vakit olarak da sıkıntılı bir tatlı değil pratik olarak hemen yapılabilir. :) afiyetleeee

2 Temmuz 2014 Çarşamba

TRİLEÇE

Malzemeler
  • 5 adet orta boy yumurta 
  • 170 gr şeker
  • 200 gr un
  • 1paket kabartma tozu
 Kremalı Sosu için
  • 500 gr süt
  • 2 kutu krema (400 ml )
  • 250 gr pudra şekeri
Karamel sos ( en üst için )
  • 1 su bardağı şeker
  • 5 yemek kaşığı su
  • 1 kutu krema (200ml)
Haydi yapalım;
  • Trileçenin pandispanyası için yumurta ve toz şekerimizi yoğurt kıvamına gelinceye kadar çırpıyoruz. Ardından un ve kabartma tozumuzu da ilave edip karıştırıyoruz, bu karıştırma mümkünse köpürttüğümüz yumurta ve şekeri söndürmeyecek şekilde mikserin yavaş ayarında yada kaşıkla karıştırılıyor olmalı. Pandispanyayı tereyağı ile yağladığımız en büyük borcama döküp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dak pandispanyamızı pişiriyoruz, üzeri kek gibi kızarmamış olacak.
  • Pandispanyanın üzerine sosu için;  süt, krema ve pudra şekerini çırpıyoruz, pandispanya ılıkken kürdan ile üzerine delikler açıp, hazırladığımız sosu üzerine döküyoruz. Pandispanyanın sosu iyice çekmesi gerekiyor bunun için biraz zamana ihtiyacımız var, trileçeyi en az 8 saat buzdolabında dinlendiriyoruz.
  • Karamel sos için, ısıya dayanaklı bir tavanın içerisine şeker ve suyu ekledikten sonra kısık ateşte şekerin rengi bal rengini alıncaya kadar tutuyoruz. Çok fazla kahverengiye kaçmadan rengi, ocaktan alıyoruz ve kremayı ilave ediyoruz. Bu aşamada çok hızlı karıştırmak gerekiyor zira şeker sertleşiyor hemen. Şayet sertleştiyse endişe etmenize gerek yok karıştırmaya kısık ateşte devam ederseniz, bir müddet sonra eriyor ve karamel sosumuz hazır oluyor. Karamel sosumuz soğuyunca trileçenin üzerine döküyoruz.
Trileçeden 25 dilim çıktı porsiyon olarak. Karamel sosla uğraşmak istemiyorsanız marketlerde ki hazır soslardan da kullanabilirsiniz. Ben karamel sosu eskiden tereyağı ilave ederek yapıyordum sağolsun Merve ben  krema koyuyorum içerisine demişti, ben de  bu tarifimi kremalı yaptım harika oldu. 
Trileçenin tarifini sevgili arkadaşım Kevser'den aldım mutfakdeneyleri kendisi pek sık yapar oldu bu Arnavut tatlısını :) Tabi biraz değişiklikler yaptım üzerinde, aslında ben şapur şupur olan çok ıslak şerbetli tatlıları çok sevmem ama trileçeyi tattığımda sıradışı bir lezzeti olduğunu fark ettim, yapımı da çok kolay ve iftarda yenilecek hafif bir tatlı. Yine bir tespit 48 saat sonra lezzeti bence daha güzel oluyor, siz misafirlerinize ikram etmeden en az 24 saat önce hazırlayın bu tatlıyı.
Ben şimdi iftar olsa da yeni bir dilim yesem diye hayal aleminde gezmekteyim bu saatlerde :)
Ramazanınız mübarek olsun, afiyetle...