16 Ocak 2010 Cumartesi

Pastane Açması



Malzemeler
  • 1 sb ılık su
  • 1 sb ılık süt
  • 1sb sıvıyağ
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1 paket toz maya
  • 4 sb un
  • tuz
  • açmalara sürmek için bir miktar tereyağ
üzeri için;
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 tatlı kaşığı pekmez

Haydi Yapalım;

  • Unun ortası açılır; süt, su, şeker ve toz maya karıştırılır. Üzerine sıvıyağ ve tuz eklendikten sonra unla karıştırılmaya başlanır. Hamur özleşene kadar yoğurulur. 30 dakika ılık ortamda dinlendirilir. Gazı çıkarıldıktan sonra yumurta büyüklüğünde yuvarlaklar yapılır. Bu yuvarlakların üzerine yarım çay kaşığı tereyağ sürülür.Hamur elle bastırılarak açılır, tereyağ her yerine yaydırılır. Hamur tereyağ iç tarafta kalacak şekilde bohça gibi toplanır; yeniden açılır. Açılan hamur rulo yapılır, büktürülerek geriye doğru açma şekli verilir. Yumurta sarısı ve pekmez bir kapta karıştırılır, açmaların üzerine sürülür. Üzerine susam serpilerek 175 derece fırında pişirilir.

Mutlaka deneyin, güzel oluyor. Kuru maya yerine yaş maya kullanmanızı tavsiye ederim, daha farklı bir kıvamı oluyor yaş maya ile hazırlanan hamurların. Açmanın içerisine peynirde ekleyebilirsiniz, açma hamurumuz ele yapışmayan aynı zamanda sert olmayan bir cıvıklıkta olmalı, ben 4 su bardağı un kullandım. Elinize yapışacak olursa bir miktar daha un ilave edebilirsiniz.

2 yorum:

  1. Benim tatlı sütçüm Antalya'da, Çarşamba pazarında...

    YanıtlaSil
  2. Şimdi kahvaltıda bu açmalardan üç tane olmalıydı :(
    Derin'le peynirle onları nasılda yerdik...harika görünüyorlar, ama nedense bana açma zor gibi geliyor, denesemmi acaba? çokta güzeller...

    YanıtlaSil