27 Ekim 2010 Çarşamba

Gerçekçi


Eve dönerken yolu uzatsam, teselliyi bir dilim pastada arasam da olmazlarda süren bu serüvenin sonu hiç değişmeyecek. Ben yine aynı eve, aynı yalnızlığa, aynı gerçekle döneceğim.Elimi cebime atacağım; anahtarlarım,bozuk paralar, montumun kopmuş düğmesi ...Her şey yerli yerinde olacak, şaşırmayacağım.

22 Ekim 2010 Cuma

Çikolatalı Bisküvi


Malzemeler
  • 1 su bardağı un
  • 50 gr tereyağ oda sıcaklığında
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı pekmez
üzeri için;
  • 150 gr bitter küvertür çikolata
  • badem
Haydi yapalım;
  • Pudra şekeri ve tereyağ karıştırılır, ardından tüm toz malzemeler elenir, en son pekmez ilave edilerek hamur yoğurulur. Bu esnada fırın 160 derece konumunda hazır tutulur. Hamur çok katı ve bütün hale gelmiyorsa 2-3 kaşık süt ilave edilir. Hamur merdane ile yağlı kağıt üzerinde yarım santim kalınlığında açılır; 2x10 cm ebatlarında dikdörtgenler kesilir. Önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirilir. Çikolata benmari usulü eritilir, soğuyan bisküviler eriyen çikolataya batırılır. Üzerine badem yerleştirilir, oda sıcaklığında tekrar donduktan sonra servis edilir.

Bu tarifi rana'nın sitesinde gördüğümde yapılmak üzere listeme eklemiştim. Hamurun kıvamı için ben 2 kaşık süt kullandım yeterli oldu. Badem yerine ceviz yada çikolata rendesi kullanabilirsiniz. Çayı demledik birazdan bisküviler bitecek :) Kahvenin yanındada iyi gider ilgilenenlere...

16 Ekim 2010 Cumartesi

Fırında Mantarlı Yumurta



Malzemeler (3 kişi için)

  • 3 adet yumurta
  • 6 tatlı kaşığı krema
  • 3 dilim kaşar peyniri
  • 100 gr mantar
  • tuz ve fırın kabını yağlamak için tereyağı
Haydi yapalım;

  • Mantarlar julyen doğranıp yarım tatlı kaşığı sıvıyağda sotelenir, 3 kişilik hazırladığımız için 3 eşit paya bölünür. Fırın kapları tereyağla yağlanıp içerisine 1 tatlı kaşığı krema ardından mantar ilave edilir.Mantarın üzerine kaşar rendelenir. Onun üzerinede yumurta dağıtılmadan kırılır, en üste yeniden 1 tatlı kaşığı krema konulur. Fırın kapları su dolu bir tepsiye yerleştirilip 180 derece fırında yumurta yumurtalar pişinceye kadar tutulur.
Alternatif kahvaltı seçenekleri arayanlara birebir bu tarif, kahvaltıda illa sıcak birşeyler hazırlayan ben, hatta bazen ne yapacağını şaşıran biri olarak her türlüsünü deniyorum. Mantar yerine sebze soteleyebilir, şarküteri ve farklı peynir ürünleride ekleyebilirsiniz.




11 Ekim 2010 Pazartesi

Limon Aromalı Kurabiye


Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1/2 paket karbonat
  • 1 su bardağı limon aromalı Sinangil un
  • 2,5 su bardağı Sinangil un
  • 1/2 su bardağı toz şeker
üzerine sürmek için;
  • 1 adet yumurta sarısı
limonlu karışım için;
  • 1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
  • 1 su bardağı şeker

Haydi yapalım;

Rendelenmiş limon kabuğu ve şeker bir kapta karıştırılıp benmari usulü ısıtılır, erimeden altı kapatılır. Yumurta, yoğurt, sıvıyağ ve şeker karıştırılır. Karbonat ve un ayrı bir kapta karıştırılarak sıvı karışıma ilave edilir. Kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak kıvama gelen hamur birbirine yedirilir. En son limonlu karışım eklenerek çok yoğrulmadan hamurdan parçalar alınır, yuvarlanıp yassıltılır. Üzerine yumurta sarısı sürülerek 170 derece fırında üzeri kızarıncayadek pişirilir.

Kaloriferlerimiz yanmaya başladı ama havanın bu gri hali içimizi öyle bir karartmış olacak ki ısınsak bile daral geliyor üzerimize. Çabuk gelen kışın ardından, güneşin özlemini erken çeker olduk. Soğuk havalarda sıcak birşeyler içmek iyi geliyor, çayın yanında ben mutlaka azda olsa birşey yemeliyim, diğer türlü içim elvermiyor ve tadı olmuyor bana göre...İşte böyle bir zamanda babamda bizdeyken sağlıklı bir kurabiye hazırlayalım dedim. Tereyağ yerine sıvıyağ kullandım, şeker ve limon rendesi ise kurabiyeye kıtır kıvam verdi, deneyin derim.