16 Temmuz 2009 Perşembe

Karnıyarık

Malzemeler;

  • 4 adet kemer patlıcan
  • 200gr kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet sivri biber
  • 3 adet orta boy domates
  • 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ ve tuz
Haydi yapalım;

Soğan yemeklik doğranır ve z.yağda sotelenir; biber salçası, dilimlenmiş sivri biber ve kıymada ilave edilip bir miktar kavrulur. Kabukları soyulmuş domates ve sarımsak küp küp doğranıp bu karışıma ilave edilir. Tuz ilavesiyle bir taşım kaynatılır. Kemer patlıcanlar alacalı soyulur, ortasından boylamasına derin bir çizik atılır ve az yağda teflon tavada arkalı önlü kızartılır. Kızartma işlemi esnasında mutlaka kapak kullanın. Kızartma işleminden sonra soğuyan patlıcanların derin çizik attığımız kısımları açılarak, yarıklar çatal yardımıyla genişletilir. Böylelikle kıymalı harçtan içine bol miktarda konulabilir. Karnıyarığımız şekil olarak hazır durumdadır, yenilmeye uygun hale getirmek için; 1 sb sıcak su ile tepsi içerisinde 20 dakika ocak üzerinde kısık ateşte pişirilecektir. Süre yeterli gelmezse çatalla kontrol edin, patlıcanlar lastiksi kıvamından uzaklaşmış olmalılar. Ardından 175 derece ısınmış fırına sürülerek 15 dakika daha kızartılır.
Mevsimin en sevilen sebzesi olan patlıcanla birçok yemek ve salata çeşidi yapmak bana keyif veriyor, soframıza renk geliyor diyebilirim. Karnıyarık klasik Türk yemeklerinden biri, ben tatlı salça yerine acı salça kullandım tamamen sizin damak tadınıza kalmış... Patlıcanları kızartmadan közleyerek de karnıyarık çok güzel oluyor, daha az yağlı üstelik...Ben servis aşamasında üzerine maydanoz doğradım...Yanında bulgur pilavı ve cacıkla müthiş bir üçlü oluyor :) Afiyetle..

1 yorum:

  1. bu gün benimde niyetimde vardı ama kızarmayla uraşmak işime gelmedi dogrusu ellerine salık arkadaşım.

    YanıtlaSil