10 Nisan 2010 Cumartesi

Paskalya Çöreği

Malzemeler
  • 4 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağı ılık süt
  • 3 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı instant kuru maya
  • 125 gr oda sıcaklığında tereyağ
  • 2 tatlı kaşığı mahlep
  • 1/4 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için;
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 çorba kaşığı file badem veya file fındık

Haydi yapalım;

Yumurtalar çatal yardımıyla çırpılır. Un, şeker, tuz, mahlep ve toz maya bir kapta karıştırılır. Oda sıcaklığındaki tereyağda bu karışıma eklenip bir miktar yoğrulur. Ardından yumurtalar hamura yedirilerek karıştırılır, en son ılık süt eklenir hamur özleşinceye kadar yoğurulur. Hamurun kıvamı ele yapışır yumuşak kıvamda olacak, mayalanma işleminden sonra hamur kendisini toparlayacak. Eğer hamurunuz cıvık kaldıysa un ilavesi yapabilirsiniz. Mayalanma işi için ılık bir ortam yada oda sıcaklığında 4 saat hamur dinlendirilir. Dinlenen hamur 3 parçaya ayrılır. Her bir parçada 3'e bölünerek 50 cm uzunluğunda rulolar yapılır, saç örgüsü şekli verilerek üzerlerine önce yumurta sarısı sonra file badem serpilip 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Ben bu tarifi çok beğendim, kıvamı iyi geldi bana. Hamurunuzun kıvamı kulak memesi kıvamına gelmemiş şekilde olacak. Arkadaşım Meltem'in Paskalya bayramınıda kutlarım buradan, tarifi kendisine yolluyorum, sevgiler...

2 yorum:

  1. harika görünüyor.olsada yesek,ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Çokta güzel görünüyor çörek. Biz bitirdik çoktan, meyveli meyvesiz yedik. Bereketli bir çörek kesinlikle.Ellerine sağlık canım
    sevgiler

    YanıtlaSil