6 Kasım 2012 Salı

Pişi, Lokma, Peksimet, Akıtma


Malzemeler
  • 1 adet yumurta
  • 1su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 yaş maya (42 gr'ın yarısı)
  • 3 su bardağı un

Haydi Yapalım;
  • Ilık suyun içerisine şeker ve yaş maya ilave edilir karıştırılır, 5 dakika mayanın aktifleşmesi beklenir. Yumurta çatal yardımıyla çırpılır. Köpüren mayalı karışıma un, tuz ve çirpılmış yumurta ilave edilerek yoğrulur. 45 dakika mayalanıp dinlemesi için üzeri örtülerek ılık bir ortamda bekletilir.
  • Bir kaseye 2 yemek kaşığı yağ dökülür. Eller bu yağa bandırılır, hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır sonra yassıltılır, ortası delinerek simit şekli vermek suretiyle hamur sündürülür. Tüm hamura bu şekil verildikten sonra derin bir kaba yağ konularak kızdırılır hamurlar kızartılır.
Birçok yörede pişinin farklı adları mevcut, bizim memlekette peksimet denir kendisine. Un helvası ve peksimet komşular tarafından kandil günlerinde hazırlanır, tüm apartmana dağıtılırdı, maalesef o gelenek şuan mevcut değil. Hey gidi eski günler...
Bu aralar bizim evde pişi ile bol bol hasret gideriliyor hatta arkadaşlarla pişi günleri düzenliyoruz, o derece :) Yanına domates, salatalık, peynir ve reçelle başlı başına bir öğün kendisi.
Yaş maya haricinde instant maya, karbonat ve kabartma tozu ile de hamurunuzu hazırlayabilirsiniz Şekil verirken ellerimizi yağa bandırmamızın nedeni hamurun yapışkan bir kıvamda olması, afiyetle :)
     

2 yorum:

  1. cıkkk, ı ıhh, yapamam. diyetteyiz :) ama bir kaç haftaya bozulur bu diyet, tarifi o günlere saklayalım :)

    YanıtlaSil
  2. sabah çayımın yanına olsa da yesem...Y ada üşenmesem de yapsam,evet akşam üzeri çocuklara yaparım,eline sağlık...

    YanıtlaSil