11 Kasım 2010 Perşembe

Elmalı Turta



Malzemeler
  • 3,5 yemek kaşığı yoğurt
  • 1,5 su bardağı sıvıyağ
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 paket vanilya
  • Aldığı kadar un

İç malzeme;

  • 4 adet rendelenmiş orta boy elma
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi


Haydi Yapalım;

  • İç malzeme haricinde tüm malzemeler karıştırılır, ele yapışmayacak bir hamur elde edilir. Unun miktarını buna göre ayarlayın. Hamur 2 eşit parçaya bölünerek buzdolabında 1 saat bekletilir. Turtayı pişireceğiniz kap yağlanır, ilk hamur kabın içerisine el yordamıyla iyice yaydırılır. İç malzemenin hepsi karıştırılır, hamurun üzerine dökülür. 2. hamur buzdolabından çıkartılır rende yardımıyla tümü iç malzemenin üzerine rendelenir. 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Bir dönemin en sık hazılanan turtalarından biri bu tarif, tüm anne ve kız tarif kitaplarında yer alır. Elma ve tarçını seven biri olarak paylaşmasam olmazdı. Ben kalıp olarak Tupperware tart kalıbını kullandım, yağlamanıza gerek kalmıyor. Un miktarını ölçmeyi unuttum, bir dahaki sefere yaptığımda revize ederim tarifi. Ohh ev mis gibi tarçın ve elma kokuyor :)


12 yorum:

  1. Ellerine sağlık,çok güzel gözüküyor..Önceden sık yapardım ama epeydir yapmadım..
    Şimdi görünce ilk fırsatta yapmalı dedim:)
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık canım nefis görünüyor...

    Hep bir arada sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dilegiyle...

    İyi Bayramlar....

    YanıtlaSil
  3. kışın en sevdiğim turtadır. Elmalı tüm tarifler harika oluyor.mesela az önce ben elma ve baharatlı sıcak şarap içtim..yanında bu turta olsa hiç fena olmzdı yani?
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Yarmayla güzel çorbalar yapılabilir (yoğurtlu, nohutlu mesela). Ben haşlayıp salatasını yapardım herhalde. Yeşillikli, havuçlu, elmalı falan. Biraz da ceviz. Ya da sade pilav gibi pişirip sebzeleri ayrıca az yağda kavurup karıştırmak da olabilir??? İlk anda aklıma gelenler bunlar...

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar canım.
    Bu gibi tatlara bayılıyorum,elma ve tarçın ikilisi her zaman söylediğim üzre bitiriyor beni.Bu mevsime de çok yakıştıyorum,yanında sıcacık,mis kokulu bir kahve,ruhuna şiirsel nağmeler,damağında sonsuz bir lezzet,nefaset..
    Ellerine,gönlüne sağlık,cici bayramlar diliyorum şimdiden.
    Rahman c.c gönlünde her ne hayırlı dua varsa,hakkında hayırlı eylesin,kocaman sevgi ve selamlarımla

    YanıtlaSil
  6. merhaba canım.peynir ile ilgili birşeyler sormuşsun.Evet mikrobiyel olması bencede çok önemli.çünkü daha güvenilir.aslında hayvansal olsa daha iyi olur belki ama onuda güvenip alamam.süt kaynatılmadan yapıldıgı için sonradan yapılan kaynatma işlemi bakterileri öldürüyor.aslında 4 litreden belki bir kavanoz çıkardı ama ben üzerine çok fazla agırlık koymuşum o yüzden bastı.ama yinede yarım kavanozdan fazla çıktı

    YanıtlaSil
  7. elinize sağlık, elmanın çok yakıştığı bir lezzet , olsa da yesek. :)

    YanıtlaSil
  8. Kardesime diyorum yap diye yapmiyordu bende kend yaptim süper oldu teşekkürler .dinimiz amin.

    YanıtlaSil
  9. Tarif icin cok tesekkurler.Az once cikti firindan.Kizim bayildi.Hem pratik hem lezzetli oldu. Sevgiler...Didem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ooo süper Didem Hanım elinize sağlık, ufaklığa sevgiler :)

      Sil
  10. Az once cikti firindan.Harika oldu.Sevgiler

    YanıtlaSil