- 2 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 2 yemek kaşığı fındık yağı
- 1 adet kuru soğan
- 40gr Kotanyi dolmalık fıstık
- 1/2 çay bardağı Kotanyi kuş üzümü
- 250gr küçük doğranıp haşlanmış dana eti
- 1 tatlı kaşığı çekilmiş Kotanyi karabiber
- 1/4 çay kaşığı Kotanyi tarçın
- 1/2 çay kaşığı Kotanyi yenibahar
- 3 su bardağı su
- tuz
Hamuru için;
- 1 adet yumurta
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 2,5 su bardağı Sinangil un
- tuz
- 1 adet yumurta sarısı (hamurun dışına sürülecek)
Haydi yapalım;
- Pirinçler yıkanmak için sudan geçirilir; ardından tuzlu sıcak suyun içerisinde 30 dakika bekletilir.Dolmalık fıstık tereyağ ve sıvıyağda rengi değişene kadar kavrulur, üzerine ince doğranmış soğan ilave edilir. Kuş üzümleri 5 dakika suyun içerisinde bekletilir. Soğan pembeleştikten sonra suyu süzülen pirinç eklenerek bir miktar daha kavrulur. Tüm baharatlar, kuş üzümü ve pişmiş et eklenip; suyuda ilave edildikten sonra pilav gibi pişirilir.
- Perde hamuru hazırlanırken; yumurta, tuz ve yoğurt çatalla çırpılır, üzerine un ilave edilerek ele yapışmayan bir hamur elde edilir yoğurulur. 30 dakika dinlendirilen hamur merdane yardımıyla 30 cm çapında açılır. Isıya dayanaklı kalıp yada kap tereyağla yağlanır, kabın içerisine açılan hamur oturtulur (kenarlardan hamurunuzun sarkması gerekecektir) onunda üzerine soğumuş pilav dökülür. Yanlardan sarkan hamur kapak olarak pilavın üzerine örtülür. Yumurta sarısı sürülerek 190 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Kapak kısmı kızarınca fırından çıkartılır, başka bir ısıya dayanıklı tepsiye kalıp ters çevirilir, yumurta sarısı yeniden sürülür, kızarmamış kısım kızarıncaya kadar fırında tutulur.
Ne kadar meşakatli gözüksede kolay bir pilav, denemenizi tavsiye ederim. İç pilav sevmeyenler olabilir, içerisindeki baharatları çıkarıpta deneyebilirler. Ben eti genelde şu şekilde pişiriyorum; harlı ataşe doğranmış eti attığımda suyunu salıyor, bir miktar eti kendi suyunda pişiriyorum, su azaldığında sıcak su ilave edip kısık ateşte 1 saat pişiriyorum. Et lime lime oluyor, tuzu ocağı kapatmadan 5 dakika önce ilave ediyorum, etin sertleşmesini engellemiş oluyorum böylelikle... Perde hamuru ele yapışmayacak kıvamda olmalı. Yoğurdunuzun sulu yada sert olmasına göre un miktarını kendiniz ayarlayın. Merdaneyle daha rahat açılıyor oklavaya nazaran; açarken hafif unlayın. Afiyetleee....
Zor bu pilavı yapmak. Tane tane düşürmek, ellerine sağlık komşum.
YanıtlaSiltam benlik bir pilav nefis görünüyor ama çok uğraştırıcı.ellerinize sağlık
YanıtlaSilHep denemek istediğim ama cesaret edemediğim bir pilav.Elinize sağlık sevgiler...
YanıtlaSilOoo bu pilavı yapmak zor ve çok zahmetli, ama senin elinden harika çıkmış !
YanıtlaSilellerine sağlık canım bir gün çıldırırsam yaparım :)
Bunu bu ay ki tuzbiber etkinliğine mutlaka yollamalısın.. şahane olmuş.. bayıldım... Avşa adası planları bizde yapmaktayız..ama yine iki güncük..işlerden dolayı uzunca kalamıyoruz... ben şimdiye kadar hiç gitmedim.. hatta geçen sene gitmek istedik ama yer bulamamıştık bir türlü... deniz güzel diyorlar ama pansiyon işletmeciliği yaygın.. ev olsa daha güzel olurdu diye düşünüyorum...
YanıtlaSilsevgiler..
Hikayesine de bayılıyorum perde pilavının. Muhteşem bir sembolizm var yapımında!
YanıtlaSilBende bayılırım bu pilava canım,ellerine sağlık..İnsanın eli alışınca hiç zor olmuyor bence..))Afiyet olsun sizlere..Sevgiler..
YanıtlaSilne leziz bir görüntü :) ellerinize sağlık
YanıtlaSilÇok yakın bir arkadaşım bu pilavı mükemmel yapar, onda yerim ama hiç denemedim. Fotoğrafı çok iştah açıcı gözüküyor, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSevgiler.
harika bir pilav olmuş elinize sağlık,mutlaka deneyeceğim yemekler arasında yerini aldı bile sevgiler
YanıtlaSilellerinize sağlık hamurunu merak ediyorum çıtır çıtırmı yumuşak bir hamurmu oluyor?yarın yapmayı düşünüyorum da.cevap alırsam çok iyi olucak.bekliyorum.
YanıtlaSilHarika bir pilav olmuş,ellerine sağlık..Böyle bir pilav yapmak istiyordum uzun zamandır,çok iyi oldu gördüğüm,denemek istiyorum en kısa zamanda..
YanıtlaSil